A Földközi-tenger szívében található Málta egyre inkább gasztronómiai úti céllá válik. Bár a szigetállam eddig is a kulináris élmények széles választékát kínálta, konyhája számos olyan civilizáció hatását ötvözi magában, amiknek egykor otthont adtak ezek a szigetek. Hogy az ország régmúltra visszatekintő és változatos gasztronómiai történelme a lehető legtöbb emberhez eljuthasson, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal a helyi, fenntartható konyhaművészet mellett tette le voksát, melynek gerincét a hagyományos módszerek adják modern és pezsgő éttermi környezetben – olvasható a hivatal sajtóközleményében és a Guide.
Ebben az évben a legrangosabb elismerésben öt máltai étterem részesült, egy-egy Michelin csillag elnyerésével, illetve megtartásával.
- Bahia, Lija (új)
- De Mondion, Mdina
- ION – The Harbour, Valletta (új)
- Under Grain, Valletta
- Noni, Valletta
A három, már meglévő Bib Gourmand étterem a Terrone, a Commando és a Rubino sikeresen megőrizte a „jó minőség, jó ár-érték arány” díját.
Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója szerint “az elmúlt év óriási kihívásokat jelentett a vendéglátóipar számára a világ minden táján, és szívből együtt érzünk azokkal, akik nehézségekkel küzdenek ezekben a megpróbáltatásokkal teli időkben. Ellenőreinknek – akárcsak az éttermeknek – alkalmazkodni kellett, de nagyon örültünk, hogy időt tölthettek a szigeteken, és két új Michelin csillagot, valamint 5 új Michelin „tányért” (Plate) találtak az idei kiadványhoz.”
Ez utóbbiak a The Fork and Cork Rabatban; a Chophouse és a Fernandõ Gastrotheque, mindketten Sliemában; a Zest St Julian’s-ben; és a Mezzodi Vallettában.
A „Plate” szimbólum azokat az éttermeket jelöli, ahol “friss alapanyagokból, jól elkészített, egyszerűen jó ételek” készülnek. Ezenkívül a vallettai Harbour Club-ot, a vallettai Noni-t, a Gżira-i Briju-t, az Mdina-i De Mondion-t és a Mġarr-i Tmun-t emelték ki fenntartható gyakorlataik miatt.
Az idegenforgalmi és fogyasztóvédelmi miniszter szerint ez a minőségi védjegy jelzi, hogy a máltai vendéglátóipar miként fejlődik. Nem is olyan régen még nem volt egyetlen Michelin-csillagos étterme sem a szigetállamnak, ma már öt is van, és már több mint harminc étterem szerepel a Michelin guide-ban.
A COVID-19 járvány ellenére a máltai éttermek folyamatosan működnek és keményen dolgoznak az általuk kínált ételek és nyújtott szolgáltatások magas színvonalának fenntartása érdekében, bár tevékenységük az elmúlt évben nekik is többnyire elvitelre korlátozódott.♦