A matcha eredete egészen a kínai Tang-dinasztiáig vezethető vissza, azonban az ezt követő 10-13. század között uralkodó Song-dinasztiának köszönhetjük, hogy népszerűvé vált a tea elkészítésének ez a formája. Egy Eisai nevű japán szerzetes 1191-ben hozta Kínából az első facsemetét és magokat. Ebben az időszakban a matchát csak rendkívül korlátozott mennyiségben állították elő, ezért luxus státuszszimbólumnak tekintették.
A teaszertartás több évszázadon át alakult, és sok szerzetes, illetve zen mester munkásságának és finomításának köszönhetően koncentrálódott azzá az átszellemült tevékenységgé, amit a 21. században teaszertartásnak nevezünk. Az első ember, aki kialakított egy formalizált szertartást, Murata Juko szerzetes volt az 1500-as években. Sen-no-Rikyu zen mester, aki eleinte Juko tea rituáléjának népszerűsítésén dolgozott – később a japán teaszertartás legismertebb és elismertebb történelmi személyisége lett. Új élménnyé tette és művészetté emelte a ceremóniát.
Sen-no-Rikyu alkotta meg a japán teaceremónia négy alapelvét, amit azóta is alkalmaznak:
- Harmónia (wa)
- Tisztelet (kei)
- Tisztaság (sei)
- Nyugalom (jaku)
Hogyan készül?
Mint minden teát, a matchát is minőség és eredet szerint osztályozzák, és saját elkészítési szabályokkal rendelkezik. A matcha ugyanabból a Camellia Sinesis növényből ered, ahonnan minden igazi tea származik, beleértve a fekete teát és a szokásos zöld teát. A különbség a termesztési, betakarítási és termelési stílusban rejlik. Más teákkal ellentétben a matcha az egyetlen olyan zöld tea, aminél az egész levelet elfogyasztjuk.
A fő termesztési területe Ujiban, egy Kiotóval szinte összenőtt déli városban található. Ez tekinthető a legfontosabb terroirnak, és az ország legkiemelkedőbb (és egyben legdrágább) fajtáinak többségét adja.
Körülbelül 2 héttel a betakarítás előtt, a gazdák leárnyékolják a teacserjéket, szinte teljes sötétségben hagyva a tealeveleket. Úgy gondolják, hogy ettől a termés lágyabb, édesebb és fényesebb lesz, nem mellesleg a klorofill és az aminosavak termelését is megalapozzák. Betakarítás után a tealeveleket gyorsan meggőzölik, majd szárítják és körülbelül 20 percre fűtött kemencékbe teszik. Ezután eltávolítják a szárakat, erezeteket és egyéb szükségtelen részeket, osztályozzák, majd a leveleket hagyományosan gránit kövekkel finom porrá őrölik, innen ered a neve „matcha” azaz „őrölt tea”.
Felhasználása
A kortárs matcha-kultúrával ellentétben, a chanoyu nevű hagyományos japán teaszertartások középpontjában a matcha elkészítése és felszolgálása áll, és olyan speciális eszközöket használnak ehhez, mint a chawan (teaedény), a chashaku (bambusz teáskanál), és a chasen (bambuszhabverő/ecset).
Az ünnepi matcha a minőség csúcsán élénk zöld árnyalattal rendelkezik. Hihetetlenül drága, és a szertartásos tea fogyasztáshoz kell fenntartani. A prémium kategóriájú kávé specialitásokhoz, sütemény vagy fagylalt receptekhez gasztronómiai célra előállított zöld tea port használnak a séfek és baristák. Ezek olcsóbbak és nem bánják ha nagy hőhatásnak vannak kitéve.
Fókuszban az egészség
A média hajlamos a matchát, mint a növények „Szent Grálját” emlegetni. Csodaszerként határozzák meg, ami ha nem is szigorúan igaz, de jócskán van alapja! A matcha a világ egyik legmagasabb antioxidáns tartalmu növénye, úgynevezett EGCG nevű katekineket tartalmaz, amelyek stabilizálják a káros szabad gyököket és emellett vérnyomáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatásuk is van. Az L-teanin aminosav magas koncentrációja elősegíti a kikapcsolódás és a jó közérzet állapotát, így amikor koffeinre van szükségünk, de nem akarunk erősen megfeszülni, a matcha sokkal jobb alternatíva, mint a kávé.
Az egyedülálló arisztokratikus tea tehát, melyen századokkal ezelőtt, csak Japán legfőbb nemesei osztoztak, napjaink egyik legnagyszerűbb és egyedülállóan egészséges szuperitalává vált.
Szöveg: Harmati Attila
Képek: Shutterstock.com
Ha szeretné Magyarországon is megkóstolni a matchából készült teaspecialitásokat, lattékat, pohárdesszerteket és süteményeket, akkor látogasson el Közép Európa első tematikus matcha bárjába a Matcha Tsuki-ba Budapesten a Kálvin tér 2. szám alatt.