Uji, ez a Kiotóval szinte összenőtt város, volt az első hely Japánban, ahol zöld teát termesztettek. Ezer évvel később, az itt termelt teát még mindig a világ legjobbjai között tartják számon. Titka, ideális éghajlatában, a talaj minőségében, és a település elhelyezkedésében rejlik, nem véletlenül, hiszen a 9. század környékén ez volt – a meghatározó kultúrát létrehozó –, kiotói új arisztokrácia találkozási pontja.
Habár a Matcha számít a legismertebb japán zöld teának szerte a nagyvilágban, azonban az elkészítéséhez használt Tencha levelek mellett, Uji két más típusú zöld teát is termeszt: a Senchát és a Gyokurót. Hogy mi a kettő közötti különbség? Azt a Világjáró Magazin 2020/162. lapszámában megjelent cikkből tudhatjátok meg.
De azt még eláruljuk, hogy Uji buddhista szentélye a Matcha street végén kötelező látnivaló. Az eredetileg kastélynak épült meseszép épület novemberben, a Momiji (japán juhar) szezonban a legszebb, amikor a fák pirosba öltöznek.
És azt is érdemes még tudni, hogy az Uji folyó partján épült város ma már szinte öszszenőtt Kyotoval. A Matcha termesztésnek itt közel ezeréves hagyományai vannak. A császári család hivatalos beszállítója a mai napig itt található.
A magazinban megjelent cikk szerzője: Harmati Attila
És ha a Budapest szívében, a Kálvin téren nyitott, Közép-Európa első tematikus Matcha bárjáról is megtudnátok egy-két infót, akkor mindenképpen lapozzátok fel a Világjáró Magazin 2020/162. Káprázatos és Ökologikus – Norvégia lapszámát. A magazint és a korábbi lapszámokat a Világjáró WebShop-ban találjátok.