gormete

Gourmet Fesztivál – Mangalicánk van

A Gourmet Fesztivál minden évben egy adott téma köré szerveződik. Ez korábban egy-egy jellegzetes, népszerű étel volt, tavaly óta viszont alapanyagokat állít a figyelem középpontjába.

Idén az eperre és a mangalicára esett a választás. Az eper az induló szezonra való tekintettel talán nem szorul magyarázatra, de a mangalica azonban felvet pár kérdést, főleg az előző évek paprikás csirke és rakott krumpli témái után. A 2017. május 18-tól 21-ig tartó OTP Bank Gourmet Fesztivál egy sikertörténetet vett a vállára, azaz tett a tányérjára. A mangalica – nem tagadható – a magyar állattenyésztés gyöngyszeme. Míg negyed százada még kihalófélben levő állat volt – összesen 190 darab volt belőle Magyarországon -, a spanyol sonkakészítők újra felfedezték maguknak, magyar közreműködéssel. Ezzel el is indult a mangalica reneszánsza, olyannyira, hogy ma már Japánban és Amerikában is sztárfajtának számít.

Mangalicák

A göndör szőrű malackák húsa felveszi a versenyt a világ élvonalában sztárként ünnepelt disznókéval. Jelenleg Spanyolországban, Amerikában és Japánban terítik nagyobb mennyiségben, de a Baumgartner család szőke mangalicáiból készített érlelt tarja pár éve komoly díjat is nyert az olasz Gambero Rosso magazintól. És az olaszok nem esnek hasra bármilyen felvágottól.

Ha mi is szeretnénk minden ízét kiélvezni ennek a húsnak, akkor koppintsuk le a rutinos fesztiválozók tematikus felosztását. Ők akár komplett napokat is szentelnek egy-egy témakörnek: a mindent összekóstolás helyett egyik nap a húsoké, jelen esetben a különböző mangalica variációké, a másik nap a zöldséges ételeké, aztán jöhetnek a halak és végül a jól megérdemelt desszertek. A Gourmet Fesztiválon ráadásul sok ezer kilométer utazást megspórolva kóstolhatjuk körbe Magyarországot, hiszen a Millenárison összegyűlik Budapest és a környező régiók legkiválóbb éttermei, cukrászdái és bárjai.

Ana Ros – thegreatgastro.com

Sőt, az előző évekhez képest a hazai gasztronómia legmenőbb fesztiválja már az ország határain is túllép, és bemutat néhány remek külföldi sztárséfet, mint amilyen Ana Roš, akit nemrégiben a világ legjobb női séfjének választottak. A Szlovéniából érkező séf exkluzív vacsorával, és a Gasztroszínpadon érdekes előadással várja az érdeklődőket és gasztrofanatikusokat. Az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál házigazdái ismét Mautner Zsófi és Jókuti András lesznek.


A részletes programokról, a kiállítók hosszú és étvágygerjesztő soráról, illetve a külföldi vendégekről egészen apró részletekbe menően olvashatunk a Gourmet Fesztivál honlapján.

(Összesen ennyien olvastátok: 722 , ma: 1 )
További cikkek - Gerencsér Dóri

Ázsiai úti célok, ahol egy másik világba csöppenhetünk

Mióta a LOT elindította közvetlen járatát Budapestről Szöulba, a Japánspecialista pedig annyiféle...
Teljes cikk