napcsi

Mennyi az annyi? Az egészséges napozás titkai

Spanyol tudósok kiszámolták, hogy mennyi ideig kell a napon tartózkodnunk ahhoz, hogy szervezetünk hozzájusson a szükséges D-vitaminmennyiséghez: míg tavasszal és nyáron elegendő 10-20 perc, addig télen legalább két óra szükséges.

Annak ellenére, hogy Spanyolországban magas a napfényes órák száma, a népesség különböző csoportjaiban magas a D-vitaminhiány, amely számos betegség kockázatát hordozza a felnőttek esetében. Mivel nagyon kevés élelmiszer tartalmazza ezt a vitamint, a szervezet számára a fő forrást a napsugárzás eredményeként a bőrben végbemenő szintézis jelenti.

A spanyol eredmények ugyanakkor nem alkalmazhatók mindenhol, mert a számítások a III-as bőrtípusú emberekre készültek, és az adatok változnak, ha valakinek világosabb vagy sötétebb a bőre. Azt is figyelembe kell venni, hogy  a kutatók egy átlagot vettek az évszakokat figyelve, vagyis átlagolva figyelték, hogy a test mennyi UV-sugárzásnak van kitéve. Ha tehát nagyobb testfelületet ér sugárzás, akkor a napon eltöltött szükséges idő mennyisége csökkenhet.

(Összesen ennyien olvastátok: 527 , ma: 1 )
További cikkek - Világjáró

Sakura ünnep – tavaszköszöntés japán módra a Füvészkertben

A cseresznyefák ismét rózsaszínbe öltöztetik az ELTE Füvészkertjét, hogy Sakura ünneppel köszöntsék...
Teljes cikk