De milyen egy olaszországi utazás a fő látványosságokon túl? Hogyan lehet a legegyszerűbben az egyik helyről a másikra eljutni? Mik a helyi illemszokások? Milyen ruhát vigyünk magunkkal? Van pár olyan praktikus tanács, amit ha megfogadunk biztos, hogy megtapasztalhatjuk a képeslapokról oly sokszor visszaköszönő varázslatos, olasz hangulatot.
Akár egy falusi terülj-terülj asztalkám mellé ülünk le valahol a Toszkán vidéken, vagy egy kövön sütött pizzát majszolunk Nápolyban, Olaszországban mindig az evés lesz a legjobb dolog. A legkülönbözőbb éttermek közül választhatunk bármerre is járunk.
A divat országában járunk, öltözzünk megfelelően
Ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább ruhakölteményeinket vigyük az útra, sőt pont az ellenkezője a módi. Mindig találjuk meg a megfelelő ruhát az alkalomra. Bármennyire is szépek a magassarkúban tipegő olasz lányok, vagy a filmfesztiválok sztárjai, amint kiszállnak a kocsiból, ha városnézésre indulunk ne a kifutó jusson az eszünkbe. Ne vigyünk magassarkú papucsot és szandált a macskakövekre, mert a bokánk bánja majd. Sportosan is lehetünk elegánsak.
Múzeumok nélkül nincs olasz túra. Ha a legjobb múzeumokat keressük, az eldugott galériákat, a Toszkán vidék antikváriumait vagy a havonta megrendezett bolhapiacokat, akkor a Lingea útikönyvei is megannyi ötletet adnak. A Felfedező térképes változata a legjobb túraútvonalakon vezet végig, és felhívja a figyelmet minden apró látnivalóra.
Olaszország egy élő történelemkönyv, már egy egyszerű utcai séta is felér egy múzeumi látogatással, olyan stílusos épületek sorakoznak egymás mellett. De ha szeretnénk bejutni mondjuk a Colosseumba, vagy esetleg Firenze hív minket és az Uffizi Képtár, akkor a sorban állás elkerülhetetlen. Természetesen egy részét az álldogálásnak meg lehet úszni, ha előre, már itthon megvesszük a belépőket online – de az átvizsgálást így is úgy is ki kell várnunk.
A kávézás etikettje
Itália a kávézási szokások bölcsője. Egy gyors kávé felhörpintése valamelyik római kis kávézóban hozzátartozik a mindennapokhoz. Ha úgy szeretnénk csinálni, mint a helyiek, akkor először fizessünk a kasszánál, majd a blokkunkkal irány a barista, aki elkészíti a rendelést. Kávénkat állva, a pultnál igyuk meg, így időt és pénzt is spórolunk. A leülésnek plusz díja van és várni is kell. Bár a klasszikus olasz kávé az eszpresszó, de magát a kifejezést nagyon kevesen használják. Ha Olaszországban presszót kérünk, akkor un caffé-t kérünk. Capuccinot pedig csak kora délelőttig fogyasztanak a helyiek, délután soha — nem árt ehhez is alkalmazkodnunk.
További illemszabályokat és tippeket találunk az útikönyvsorozat Rómával és Velencével foglalkozó köteteiben. De választ kapunk bennünk arra is, hogy hol és hogyan kell jegyet váltanunk a vaporettókra, azokra a kis hajókra melyek taxiként működnek Velence belvárosban és a szigetek között. Megtudhatjuk hol lehet a legjobb ételeket enni Rómában és merre menjünk, ha tömegektől mentes, csendes helyekre, parkokra vágyunk. Sose rossz, ha egy ilyen könyv mindig a zsebünkben van.