Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói és menedzserei is részt vettek hazai, neves szakemberek mellet az idei Gastro Design Awardra érkező pályázatok kiértékelésében. A Gastro Design Award Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket.
A zsűrizést követően nyilvánosságra kerültek a rövidlisták, az október 9-i ünnepélyes díjkiosztó gálán pedig kiderül, kik lesznek az ez évi győztesek. Varró Zoltán designer, belsőépítész vezetése mellett szeptember 5-én, a JAB Csoport
elegáns, budai villájában ült össze a Gastro Design Award 2017 díjait odaítélő zsűri. Több olyan kategória is maradt, melyekben idén nem adott át a zsűri díjat, miután a pályamunkák nem érték el megfelelő színvonalat.
Az idei shortlisteken kizárólag olyan pályamunkákat díjaznak, melyeket egyöntetűen elismertek a bírák. Gasztro vonalon a fő kérdés az volt, a designt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget, vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdés továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene azt átalakítani az itthoni megvalósítás során. Másolás és inspiráció – nehéz elválasztani a két dolgot. A bírák között volt olyan, aki szerint a jót le lehet másolni, sőt, érdemes is.
A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely mennyire ad más, különleges élményt a vendégnek, mennyire emlékezetes az adott szálláshely. Számított az egyediség, valamint az, mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket. Külön öröm, hogy a shortlistekre idén több vidéki szállás is felkerült.
„Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáznak. Viszont öröm, hogy új típusú szálláshelyek is a látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, a különlegességek nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken
egyaránt.” Foglalta össze a zsűrizés tapasztalatit Varró Zoltán a zsűri elnöke.
Ízelítőnek pár jelölt a Gastro Design Award 2017 rövidlistáiról:
Gasztro kategória
– Deák St. Kitchen
– Doblo Wine & Bar
– Zwack Unicum Füves Bár
– STAND25
– Babérliget Kúria rendezvénypavilon
– GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar
– Füge bolt és kávézó
– Kristinus Borbár
Szálloda kategória
– Avalon Resort & SPA
– Babérliget Kúria
– Homoki Lodge
– Butik Design Rooms